Cradle to Cradle

Cradle to Cradle® is een visie op duurzaam ontwerpen die naar voren is gebracht door William McDonough en Michael Braungart. Het streven van de Cradle to Cradle® (C2C®) visie is gebaseerd op het voorzien in onze eigen noden en de toekomstige generaties van meer mogelijkheden voorzien. 

De huidige methoden voor duurzame productontwikkeling, richten zich op het beperken van de schadelijkheid van het product. Het product wordt hier gezien als de keten van ontstaan (winning van grondstoffen, productie), gebruik (energieverbruik en verbruik van hulpstoffen zoals waspoeder en benzine) en afdanking (hergebruik en stort).

De centrale gedachte van de Cradle to Cradle® filosofie, is dat alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Het eerste verschil met conventioneel hergebruik is dat er geen kwaliteitsverlies is, en geen restproducten die alsnog gestort worden. Deze kringloop wordt bedoeld met het motto: waste equals food.

Op de website van William McDonough zijn voorbeelden van de geslaagde toepassing van C2C®-design, maar hieronder enkele opvallende cases.

  • Het originele Engelstalige boek Cradle to Cradle® is niet van papier maar van een recyclebaar kunststof dat na een eenvoudig proces opnieuw als glossy, helderwit papier kan worden gebruikt. In warm water lost de inkt op, zodat er schoon kunststof achterblijft. Ook de inkt kan opnieuw als inkt dienstdoen.
  • De River Rouge-autofabriek van Ford moest verlaten worden omdat de grond te ernstig vervuild was. Op deze plek hebben Braungart en McDonough een nieuwe fabriek neergezet die de grond en de rivier zuivert, habitat voor vogels creëert en toch auto's maakt.
  • Een auto die daar gemaakt zou kunnen worden is de Ford Model U. Alle materialen in deze auto zijn biologisch afbreekbaar of zonder kwaliteitsverlies herbruikbaar in technische producten. De banden trekken schadelijke deeltjes aan op de weg, en geven bij slijtage voeding af voor de berm. Uit de uitlaat komt schoon water. Deze auto is (nog) niet in productie.
  • De regio Venlo wil als eerste regio ter wereld de principes van Cradle to Cradle® gaan toepassen. Men wil de Floriade 2012 daar een prominente rol in laten vervullen.

Meer info over C2C®:
www.mcdonough.com

www.mbdc.com

CRADLE-TO-CRADLE