Duurzame hotelkamer

Vandaag werd op de landelijke Dag van de Duurzaamheid de meest duurzame hotelkamer van Nederland gelanceerd onder de naam Stay Now. De kamer bevindt zich in het ‘Skotel’ van de Amsterdamse vestiging van Hotelschool The Hague en is volledig ingericht met de meest duurzame materialen en oplossingen. De kamer is geen experiment of laboratorium maar een echte hotelkamer en is vanaf vandaag voor reizigers te boeken.

Stay Now is als duurzame hotelkamer van alle gemakken voorzien en bestaat uit twee ruimtes: een hotelkamer en een ruimte daar om heen waarin het concept wordt uitgelegd. De hotelkamer is uitgevoerd met alle elementen die een reguliere hotelkamer bevat inclusief badkamer. Dit prototype kamer is voor geïnteresseerde hoteliers naast duurzaam ook prijstechnisch interessant. Daarvoor is slim gebruik gemaakt van materiaal en ruimte. De producten in dit kamerconcept zullen voortdurend worden vervangen wanneer er een duurzamer alternatief beschikbaar is. In de kamer vindt men onderdelen gemaakt van gerecycled materiaal (circulaire economie), onderdelen die energie besparen (energie footprint), onderdelen die biologisch afbreekbaar zijn (voor heavy use wegwerp onderdelen) en zaken die simpelweg tweedehands (second-life) zijn.

Hotelschool The Hague - vestiging Amsterdam
De Hotelschool The Hague - vestiging Amsterdam is blij deze kamer als showcase voor duurzaamheid te mogen presenteren. Paul Griep, General Manager van de vestiging, zegt hierover: “Als onderwijsinstelling behoren wij voorop te lopen in ontwikkelingen, wij leveren ten slotte de hoteliers van de toekomst af. Met deze hotelkamer laten we zien aan studenten en gasten dat duurzaamheid ook nog eens hip kan zijn.”

Initiatief
Projekt Buro KEES ontwikkelde dit concept in samenwerking met twee interieurontwerpers: Melle Koot en Helge Docters van Leeuwen. “In een tijd waar maatschappelijk verantwoord ondernemen als normaal wordt beschouwd, kan duurzaam ondernemen niet achterblijven. Vooral wat betreft de inrichting van kantoormeubilair is het aanbod van duurzame materialen groeiende, en hoewel hotelondernemers al zeer bewust met duurzaamheid omgaan, blijft de inrichting van hotelkamers achter. Hier ligt dus een mooie kans om een inhaalslag temaken,” aldus Lisette Heule van Projekt Buro KEES. wij willen op korte termijn de productie en toepassing van duurzame producten stimuleren, door een platform te bieden waarop fabrikanten hun producten kunnen verduurzamen of kunnen experimenteren met de ontwikkeling daarvan,” voegt collega Eddy Tiemens toe.

Ontwerpers
Voor het ontwerp zijn Helge Docters van Leeuwen en Melle Koot aangetrokken. Helge is als ervaren ontwerper gespecialiseerd in hotels en restaurants, en Melle is een geaccrediteerd Cradle to Cradle® design consultant. De combinatie van deze twee ontwerpers zorgt voor een zeer uniek en doordacht concept. Melle Koot: “Duurzaamheid is een veel betreden onderwerp met diverse ladingen. Wij hebben, vanuit onze gecombineerde ervaring, ervoor gekozen hier een eigen pragmatische invulling aan te geven.” 

Voor meer informatie: www.projektburokees.com